Klik hier voor grote afbeelding (met gegevens)
Ionisch kapiteel met overhoekse voluten

Het blijft één van de merkwaardigste vragen uit de klassiek-griekse architectuur: hoe kan het dat de ongelooflijk inventieve en perfectionistische architecten geen bevredigende oplossing konden bedenken voor de hoekkapitelen van de Ionische orde? De Dorische orde had ronde kapitelen met een vierkante abacus. Een perfecte hoekoplossing. Daarna werd het sierlijke Ionische kapiteel ontwikkeld, waarbij over een ronde grondvorm een kussen gelegd werd, dat rechts en links zo fraai opgerold was, dat je aan de voorkant twee krullende voluten zag. Ook aan de zijkant gaf het daar ingesnoerde kussen een bevredigend beeld. Maar ja, op de hoek ontstond er een probleem wanneer de zijkanten van het gebouw ook een rij zuilen had. Het hoekkapiteel moest naar twee kanten een voorkant laten zien. Een enkele keer is dit opgelost door vals te spelen: alleen de uitstekende hoek kreeg een voluut die overhoeks uitstak en rechts en links ervan kwam een 'voorkant'. Bij de naar binnen gekeerde hoek, die minder in het oog liep, werd de situatie nog minder gelukkig opgelost: met een ingeklapte voluut.
Alleen door de essentie van de voluut te verloochenen kon de situatie gered worden. De oorsprong van de voluut als zijkant van een opgerold kussen werd ontkend en zo kon het kapiteel vier overhoekse voluten krijgen. Slechts weinig Ionische kapitelen tonen deze oplossing. De nieuwe vondst voldeed zo goed dat de overhoekse voluut kenmerkend werd voor het rijkere Corinthische kapiteel.
Toch is het Ionisch kapiteel met overhoekse voluten zowel in de 5e eeuw vóór ionze jaartelling als nog in de 3e eeuw na Christus te vinden, het werd dus niet gezien als halfslachtig.

Tekst: Jean Penders (02-2009). Bronnen: zie literatuurlijst. Afbeelding: Jean Penders